Kıl Dönmesi Tedavi Edilmezse

Kıl dönmesi hastalığı makat hastalıkları arasında ciddi anlamda yer tuttuğunu devamlı olarak vurgulamaktayız. Erken teşhis ve tedavinin ciddi anlamda yararları ve hastalarımız açısından hayati önem taşıdığından çeşitli yazılarımızla değinmiştik. Peki kıl dönmesi tedavisi gecikmesi yada tedavi edilmes ne olur sorusuna Op. Dr. Atilla KAYA hazırladığı makale ile sorunun cevabını veriyor.

kil-donmesi-tedavi-edilmezse

Kıl Dönmesi Tedavi Edilmezse

Pilonidal sinüs yani Türkçe adıyla kıl dönmesi apse,ağrı ve iltihap gibi yeni bir sorun eklenmedikçe hastada ciddi şikayet yapmaz bu sebeple hastalar genellikle tedavilerini ertelerler. Bu erteleme hastalığın zamanla ilerlemesine ve tedavisinin daha zor yapılmasına sebep olabilir.

Kıl Dönmesi Yalanları
Sıkça söylenen “ kıl dönmesi tedavi edilmezse omur iliğe sarılarak felce sebep olur,barsaklara dolaşarak öldürücü olur,kıl uzayarak beyne ve kalbe gider “ gibi bilgiler tamamen gerçek dışıdır ve bunların hiçbiri gelişmez. Ancak bunların olmayacağı tedavinin ertelenmesine sebep olmamalıdır.

Tedavide Gecikme Olursa
Kıl dönmesi hastalığında tedavinin yapılmaması zamanla bölgede apse olmasına ve bu apsenin giderek daha sık ortaya çıkmasına sebep olur. Her apse oluşumunda hasarlı doku artar ve yeni çıkış delikleri ortaya çıkabilir ve kıl dönmesi olan alan genişleyebilir. Diğer taraftan tedavi edilmedikçe kılların olduğu doku içine yeni kıllar gireceğinden sinüs büyüyebilir ve yeni giriş delikleri oluşabilir.

Kıl Dönmesi İlerleme
Giriş deliklerinin sayısının artması ve apselere bağlı yeni akıntı deliklerinin oluşması ameliyatta çıkarılması gereken doku miktarının artmasına doğal olarak ameliyatın büyümesine sebep olur.

Kıl Dönmesi Tedavi
Bütün bu bilgiler ışığında kıl dönmesi tesbit edildiği dönemde tedavi edilmeli ve uzun süre ertelenmemelidir.
Klasik ameliyatlarda hastaların 12-15 gün yüzüstü istirahat etmesi gerekirken micro sinüsektomi ameliyatında hasta işlem bittikten 10 dakika sonra işine dönebildiği için işgücü kaybı korkusuyla ameliyatı ertelemek gerekmemektedir.

Oluşan her kıl dönmesi apsesi hastalığın biraz daha ilerlemesine sebep olabilir.

575 Yorum Var

  1. Bahadır

    Hoca bende kıl düğmesi 2-3 aydır var bazen kaşınıyor bazende sanki hiç bir şey yok gibi ne yapmaliyim acaba ameliyatta olmak istemiyorum…

    Reply
    1. İdeaklinik Kıl Dönmesi Merkezi cevaplıyor (Post author)

      tedavi olmazsanız hastalığınız ilerler.apse olabilir.
      Op.Dr.Nizam Kurtdere

      Reply
  2. Anonim

    hocam ben daha önce 2 defa normal kıl dönmesi ameliyatı oldum. Şuan da yine var. Doktora gittiğimde ameliyatta başka yerden deri alınarak üstünün kapatılacağını söyledi. Buna rağmen Mikro Sinüsektomi ameliyatı olunabilirmi ?

    Reply
    1. İdeaklinik Kıl Dönmesi Merkezi cevaplıyor (Post author)

      olunabilir.muayene ile değerlendirip tedavinizi mikrosinusektomi yöntemi ile yapabiliriz.
      Op.Dr.Nizam Kurtdere

      Reply
  3. Elif

    Hocam merhaba Bende yaklaşık 1aydan fazladır kil dönmesini olduğunu öğrendim apse yapmisti doktora gittim bana orayi uyusturup temizleyecegini söyledi bende korktum Vazgeçtim ilaçlar verdi onlari düzenli kullanmadim ama apse çok ufak bi şey kalmis ameliyatsiz geçmez mi kil dönmesi

    Reply
    1. İdeaklinik Kıl Dönmesi Merkezi cevaplıyor (Post author)

      kıl dönmesinin ameliyatsız tedavisi olmaz.mutlaka kıl keseciği çıkarılmalıdır.ameliyat tekniği önemlidir.mikrosinusektomiyi araştır
      Op.Dr.Adil Altınsoy

      Reply
  4. Anonim

    Hocam 13-14 yıldır kuyruk sokumunda kıl dönmesi var.
    Tedavi olmadım. her yıl şişti apse topladı çok ağrı yaptı. Şişlik indikten sonra rahatladım. 2-3 yıl tekrarladı artık şişme yapmıyor küçük delik oluştu devamlı akıntı oluyor. Delikte büyüsü. Tedavisi zormudur nasıl olur. Teşekkürler..

    Reply
    1. İdeaklinik Kıl Dönmesi Merkezi cevaplıyor (Post author)

      mikrosinusektomi yöntemi ile tedavi edebiliriz.normal yaşamınıza ara vermeniz gerekmez.
      OP.Dr.Seher Şirin

      Reply
  5. Tayfub

    Hocam merhaba benim yaklasik 3 yildan beri kil donmem var bundan 4 ay once delik baya buyuktu ve parmagimla biraz kil cikarabildim simdi ogunden sonra yavas yavas sikinti kalmadi suan ne akinti ne sislik nede agri sizi var. Bu sekilde gecmesi mumkunmu

    Reply
    1. İdeaklinik Kıl Dönmesi Merkezi cevaplıyor (Post author)

      akıntı,şişlik ve ağrı gibi bulgular olmadığı için apse ve iltihap gibi sıkıntılar olmadığı için bir an önce tedavinizi planlayın derim.kıl keseciği çıkarılmadan kıl dönmesi hastalığı geçmez.tedavi olmadan mikrosinusektomi yöntemini araştırın
      Op Dr Atilla Kaya

      Reply
  6. tugba k

    Hocam benim kuyruk sokumumda kil donmesine bagli apse olusmus ve bu cok agri yapti giderek sislik buyudu ve kasıgima dogru sis sis yol oldu acile gittim krem verip cerraha yonlendirdi cerrah oranin yarilip temizlenmesini soyledi ve temizlendi ama hala agri ve kasigima dogru olan sislikler var doktorum bidaha olmamasi icin ameliyat ol dedi sizce kasigimdaki sislikler neden gecmedi antibiyotik kullaniyorum gecermi hocam

    Op Dr seher Şirin
    şişlikler zamanla geçecektir.1,5-2 ay sonra doku toparlayınca kıl dönmenşzş tedavi ettirmelisiniz.mikrosinusektomi yöntemini araştırmalısınız

    Reply
  7. E.g

    Hocam 1 yildir kuyruk sokumumda kil donmesi var. Hic agri olmadi arada kasiniyor ama surekli kan gibi kirmizi bir sivi akiyor ameliyati surekli ertelemek zorunda kaliyorum. Akan iltap midir yoksa kan midir ? Ne yapmami onerirsiniz
    Op Dr Atilla Kaya
    tedavi olmalısınız.tedavi olmadan mikrosinusektomi yöntemini araştırın

    Reply

Sorun Cevaplayalım

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.